Bretton Woods fase 3

Crypto Pal
(updated: 01-05-2022 22:42)
01-05-2022 22:25

 

bret (8) 

Bretton woods tijdperk , ontstaan tussen 1944-1971.Deze periode werd gedekt door goudvooraden aan te houden als dekking.

Het tweede Bretton Woods tijdperk , ontstaan vanaf het eerste tijdperk rond 1971 tot nu! - wordt de hele boel aan de gang gehouden door het bijdrukken van geld en het opkopen van staats obligaties.
Het zogenaamde 'inside-money'...

Het derde Brettons Woods tijdperk zal gepaard gaan met reele dekking dmv van div.waardes o.a. grondstoffen , wat niet perse goud hoeft te zijn.Daarnaast is er digitale opslag van waarde - waaronder crypto.
Het zogenaamde 'outside-money'...

Het systeem van Bretton Woods was een financieel-economisch akkoord dat in 1944 tussen 44 landen werd gesloten en dat in Bretton Woods in de Amerikaanse staat New Hampshire getekend werd.

Het systeem van Bretton Woods voorzag in de invoering van een stelsel van vaste wisselkoersen. Bijzonder was dat alleen de dollar tegen een vaste hoeveelheid goud kon worden ingewisseld bij de Amerikaanse Centrale Bank. Voor alle andere valuta werd wel een vaste wisselkoers met de dollar bepaald, maar deze waren niet direct inwisselbaar tegen goud. Indirect betekende het systeem van Bretton Woods de herinvoering van de goudstandaard.

Daarnaast voorzag het systeem in de oprichting van het IMF en de Wereldbank. Het IMF kreeg als rol om snel en doeltreffend in te grijpen bij een acute financiële crisis. De Wereldbank was vooral bedoeld om investeringen in onderontwikkelde landen te financieren.

Het systeem van Bretton Woods werd tussen 1971 en 1973 ontmanteld naar aanleiding van de oliecrisis van 1973, nadat de VS eenzijdig de inwisselbaarheid van dollars voor goud staakten.

De VS en de dollar hebben echter tot op de dag van vandaag hun dominante positie in de wereldeconomie behouden.
En proberen die ook krampachtig vast te houden , maar 2 biljoen aan crypto kun je niet zomaar weg cijferen en begint toch terrein te winnen in de traditionele financiele wereld.

https://nl.wikipedia./Systeem_van_Bretton_Woods